UV-C Achtergrond informatie

UV- C straling

uv c radiation
Al heel lang weten we dat de zon mogelijk de verspreiding van bacteriën kan voorkomen. In 1877 ontdekten de twee Engelse onderzoekers Downes en Blount (Downes, A., Blount TP: onderzoekers naar het effect van zonlicht op bacteriën en andere organismen, Londen: Proc. Royal Society, 1877) dat de kweek van micro-organismen stopte wanneer deze werden blootgesteld aan het zonlicht. In die tijd was het nog niet mogelijk om het betrokken proces uit te leggen.
Later onderzoek heeft aangetoond dat het genoemde effect afkomstig is van het onzichtbare deel van de straling van de zon dat lager is dan 320 Nm. Toen deze kennis duidelijk werd, was het mogelijk om een ​​kunstmatige stralingsbron te ontwikkelen voor de productie van bacteriën die straling vernietigen. Het onderzoek naar het gedrag van de micro-organismen in de richting van dit soort straling heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden op het gebied van desinfectie - zowel uit de lucht als uit oppervlakken van vaste stoffen. Desinfectie zonder gebruik van chemische desinfectiemiddelen of het gebruik van hoge temperaturen is sindsdien toegankelijk in gebieden die vroeger niet bereikbaar waren of alleen met aanzienlijke inspanning.

Tegenwoordig is desinfectie met UV-C-licht niet alleen erg waardevol, maar ook een noodzaak als aanvulling op andere desinfectiemethoden.

Ultraviolette straling en effecten

uv c2 radiation 

Ultraviolette straling (UV met korte golflengte) is een van de vele stralingsvormen die allemaal tot dezelfde categorie behoren binnen elektromagnetische straling: röntgenstraling, licht, radio en televisie en wisselspanning

Het verschil tussen de stralingssoorten wordt bepaald door de golflengte. De kortste golflengten worden gevonden in kosmische straling en röntgenstralen. Slechts een klein gebied is verantwoordelijk voor de optische straling inclusief ultraviolette straling, zichtbaar licht en infraroodstraling.
Het UV-spectrum is onderverdeeld in drie gebieden:
• UV-A, lange golf, 315-400 nm
• UV-B, middengolf, 280-315 nm
• UV-C, korte golf, 200-280 nm

De straling van de UV-A-groep:
maakt ook deel uit van de natuurlijke zonneschijn op het aardoppervlak. Deze UV-A-straling veroorzaakt verschillende fotochemische processen. Het heeft een waarneembare pigmentatie - maar in de praktijk geen eythematische invloed.

De stralingen van de UV-B-groep:
vertoont zowel pigment als erythematische invloed. Ze vormen ook pre-vitamine D. Dit soort straling wordt voornamelijk gebruikt in therapie.

Korte golf UV-C straling
heeft een sterk dodelijk kiemeffect en veroorzaakt ook erytheem en conjunctivitis. Dit soort straling kan kunstmatig worden gemaakt, wanneer een kwik lagedruk in UV-C-lampen wordt ontladen.

Straling met golflengten onder 200 nm vormt ozon.

Ozoneproduction

ozoneproduction

Ultraviolette straling met een golflengte van 100-200 nm vormt ozon (O3) uit de lucht. Ozon heeft een sterke oxiderende werking en een sterke geur. In bepaalde concentraties is het gevaarlijk voor het menselijk organisme en dus als alle gevaarlijke gassen onderworpen aan een drempelwaarde van 0,1 ppm - overeenkomend met 0,22 mg O3 / m3 lucht.


Conjunctivitis

conjunctivitis

De levende cellen in het oog worden niet beschermd zoals de huid. Daarom zal zelfs een kleine dosis UV-C 253,7 nm straling ontsteking in het oog veroorzaken. Deze ontsteking, conjunctivitis genoemd, is erg pijnlijk maar geneest vrij snel. Hoe korter de golflengte, zal een geringere dosis UV-C-straling een pijnlijke conjunctivitis veroorzaken. Voldoende bescherming kan worden bereikt met normaal vensterglas, maar betere bescherming wordt bereikt met speciaal glas. De aandacht wordt gevestigd op het feit dat bescherming van de zijkanten van de ogen absoluut noodzakelijk is.


erythema

erythema

 

Erytheem is de naam die wordt gegeven voor de roodheid van de huid veroorzaakt door straling met ultraviolet licht. Een fotochemische reactie veroorzaakt zwelling van de cellen van de huid, die dan later rood worden. Kleine blaren worden gevormd en na enkele dagen zullen de dode huidlagen loslaten. Dit is wat gewoonlijk zonnebrand wordt genoemd.